Mijn verhaal

Een vijfjarig meisje zit op de bank naast haar vader. Haar vader zegt: “goed zo”, “insteken – omslaan – doorhalen”. 

Dit herinner ik mij, mijn vader leert mij breien. Ik weet het nog heel goed, grote witte breipennen van plastic en witte wol. De basis van het breien heb ik van mijn vader geleerd. Later breide ik truien voor mijn poppen met bijpassende mutsen en sjaals. Als ik aan breien denk, denk ik aan mijn vader en moeder en heel veel aan mijn beide oma’s. Mijn oma van moederskant breide heel veel en ze vond haken ook heel leuk, dit bleef ze doen tot ze niet meer kon. Mijn oma van mijn vaderskant kan ik mij ook breiend herinneren. Als kind heb ik zelfgebreide truien en sokken van haar gekregen. Nu ik dit zo overdenk, denk ik dat het in de genen moet zitten! 

Breien vond ik vroeger altijd heel leuk, alleen het raakte een beetje op de achtergrond en ik deed het niet vaak meer (eigenlijk nooit meer). Na aandringen van een vriendin ben ik weer begonnen met breien, dit was in 2011. Mijn eerste project was een paar sokken voor mijn dochter, daarna volgden nog vele andere breiprojecten en de verslaving was begonnen.

Na jaren breien met wol dat ik bij andere winkels kocht, kreeg ik het idee om zelf wol te verven. Ik zocht namelijk een specifieke kleur die ik niet kon vinden en dacht waarom ga ik het zelf niet verven. 

Na vele experimenten met voedingskleurstoffen en met andere verf soorten, begon ik het heel erg leuk te vinden om zelf wol te verven. Experimenteren met kleuren, verf methodes etc. en wachten tot het droog wordt om te zien of het geworden is wat je verwacht. Daarna was het de kunst om het te herhalen, zodat je meerdere wollen met dezelfde kleur kunt maken.

Mijn droom was al om ooit een wolwinkel te beginnen. Ik heb nu een atelier in de oude Turfcentrale van Veendam, Molenstreek 314. De atelier is verdeeld in een winkel en werkruimte, iedereen is van harte welkom om een keer langs te komen.

Al het wol wat te koop is heb ik zelf handmatig geverfd en is uniek van kleur. Mijn inspiratie voor kleuren vind ik overal om heen, maar voornamelijk in de natuur. 

Kleuren van foto’s kunnen natuurlijk een beetje afwijken door het beeldscherm van je apparaat. Wil je de kleur goed kunnen zien mag je altijd langskomen. Bent u niet in de gelegenheid om tijdens openingstijden langs te komen,  dan kunt u contact met mij opnemen en dan maken we een afspraak.